Rudenīgs un mutē kūstošs ķirbju pīrāgs
Ķirbju pīrāgs ar lielisku garšu, kas ir lieliski piemērots gan rudens sezonai, gan svētku sezonai vai vienkārši kā kārums. Tā ir mutē kūstoša recepte, kas ir garšīga, sātīga un veselīga, pagatavota no tīrām sastāvdaļām un produktiem. Šajā ķirbju pīrāgā neatradīsiet rafinētu cukuru, sviestu vai kviešu miltus, kas nozīmē, ka varat baudīt vairākas šķēles pēc kārtas, nekaitējot savai veselībai. Turklāt jūs varat izvēlēties no divām dažādām bāzēm: viena ir bez riekstiem, otra – bez graudaugiem, lai jūs varētu pagatavot to tā, kā jums patīk. Izbaudiet – recepte ir jūsu priekšā!
Daudzums: 8-12 šķēles atkarībā no tā, cik lielas vai mazas šķēles griezīsiet.
Pagatavošanas laiks: apmēram 1 stunda un 15 minūtes + dzesēšanas laiks.
Grūtības pakāpe: viegli
Tev nepieciešams:
Pamatnei bez riekstiem:
- 2 tasītes auzu miltu bez lipekļa (apmēram 200 g)
- 1/4 tases kokosriekstu eļļas (apmēram 60 g)
- 3 ēdamkarotes kļavu sīrupa (apmēram 45 ml)
- 1-3 ēdamkarotes ūdens (15-45 ml)
Bez graudaugiem gatavotai pamatnei:
- 2 tasītes mandeļu miltu (apmēram 200 g)
- 1/4 tases kokosriekstu eļļas (apmēram 60 g)
- 3 ēdamkarotes kļavu sīrupa (apmēram 45 ml)
- 1-2 ēdamkarotes ūdens, ja nepieciešams (15-30 ml)
Pildījumam:
- 2 un 1/2 tases ķirbju biezeņa (aptuveni 600 g)
- 2/3 tases kokosriekstu piena vai nesaldināta mandeļu piena (apmēram 160 ml)
- 2 1/2 ēdamkarotes tapiokas cietes (aptuveni 20 g)
- 1/3 glāze kļavu sīrupa (apmēram 80 ml)
- 1/4 tases kokosriekstu cukura (apmēram 50 g)
- 1 tējkarote vaniļas pulveravai alkoholu nesaturoša vaniļas ekstrakta (apmēram 5 ml).
- 1 ēdamkarote kanēļa (aptuveni 8 g)
Pasniegšanai:
- Kanēlis vai kokosriekstu krēms (pēc izvēles, ja vēlaties mazāk krēmīgu variantu, baudiet tāpat vai ar plānu kanēļa kārtiņu).
Kā pagatavot ķirbju pīrāgu?
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un ar cepamo papīru izklāj kūku veidni (šajā receptē izmantota 26 cm skārda veidne). Ja jums nav cepamā papīra, pārklājiet veidni ar plānu kokosriekstu eļļas kārtiņu, lai vēlāk kūku varētu viegli izņemt no veidnes.
Sāciet ar pamatnes sagatavošanu. Bļodā samaisiet kopā auzu miltus bez lipekļa vai mandeļu miltus ar kļavu sīrupu, kokosriekstu eļļu un ūdeni atkarībā no izvēlētās bāzes (ūdeni pievienojiet uzmanīgi pēc vajadzības). Mīcīt mīklu ar rokām, līdz izveidojas mīklas bumba.
Izklāj mīklu vienmērīgi kūkas formas apakšā un sānos un ievieto uz dažām minūtēm ledusskapī, lai tā nostāvētos.
Lai pagatavotu pildījumu, sajauciet vai samaisiet ķirbju biezeni, kokosriekstu pienu (vai nesaldinātu mandeļu pienu), tapiokas cieti, kļavu sīrupu, kanēli un kokosriekstu cukuru līdz gludai masai. Ja vēlaties, varat pievienot arī nedaudz vaniļas. Uzlej pildījumu uz sacietējušās pamatnes un cep 45-60 minūtes, līdz pamatne kļūst zeltaina un pildījums ir gatavs.
NB! Pīrāga pildījums, kad tas izņemts no cepeškrāsns, var būt nedaudz mīksts vai pat nedaudz vārīties, bet bez uztraukuma – pildījums atdzisīs un iegūs pareizo konsistenci.
Izņemiet pīrāgu no cepeškrāsns un ļaujiet tam vismaz stundu atdzist istabas temperatūrā. Tad ielieciet pīrāgu ledusskapī un atstājiet to nostāvēties vēl 4-6 stundas vai uz nakti.
Sagrieziet šķēlītēs pēc izvēles, pasniedziet un baudiet!
* ir oriģinālās receptes tulkojums no Medizinimeedium.









