Buljona kubiciņi un dažādi gatavie koncentrāti bieži vien satur cukuru, sāli, raugu, palmu eļļu vai pat krāsvielas, aromatizētājus un konservantus, kas mums nemaz nav nepieciešami. Tāpēc nav labāka buljona par pašu gatavotu. Ne pēc konsistences, ne garšas.
No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka pagatavot buljonu ir grūti, taču tas tā īsti nav, jo aktīvā daļa ir tikai neliela sagatavošanās, bet pēc tam buljons vārīsies uz plīts.
Iedvesma šim buljonam sākotnēji radās no Medical Media bloga. To sauc par “Ārstniecisko buljonu”, un tam ir pamatots iemesls, jo katra sastāvdaļa slēpj veselu virkni vērtīgu īpašību.
Daudzums: 2 litri
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes aktīvā laika + 2-4h pasīvā laika
Smagums: viegls.
- 4 burkāni
- 2 seleriju kātiņi
- 2 sīpoli
- 1 glāze sasmalcinātu pētersīļu
- 1 glāze šitake sēņu – var izmantot arī žāvētas sēnes (pēc izvēles)
- 2 tomāti (pēc izvēles)
- 1 ķiploka daiviņa (aptuveni 6-8 daiviņas)
- 2,5 cm garš ingvera gabaliņš
- 2,5 cm garš kurkuma saknes gabaliņš
- 2 litri ūdens
Ārstnieciskā buljona pagatavošana:
Sasmalciniet visas sastāvdaļas un ielejiet katlā ar ūdeni. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pārklāj ar vāku un uz lēnas uguns lēni vāra 2-4 stundas. Pasniedziet kā zupu vai kā mērci un izmantojiet buljonu.
Buljonu varēs uzglabāt ledusskapī 5-7 dienas.
Svarīgi! Ja vēlaties, daļu buljona varat sasaldēt ledus gabaliņos. Tos var izmantot vēlāk, piemēram, cepšanai bez eļļas.