Receptes, Sāļš

Ārstnieciskais mediju buljons

Putras kubiņos un visdažādākajos gatavos koncentrātos bieži vien ir cukurs, sāls, raugs, palmu eļļa vai pat krāsvielas, aromatizētāji un konservanti, kas mums nav vajadzīgi. Tāpēc nav labāka buljona par pašu gatavotu. Ne pēc konsistences, ne garšas.

No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka buljona pagatavošana ir ļoti darbietilpīga, taču patiesībā tā nav, jo aktīvā daļa ir tikai neliela sagatavošanās, un tad buljons burbuļo uz plīts.
Iedvesma šim buljonam sākotnēji nāca no Medical Media bloga. To sauc par “Ārstniecisko buljonu”, un tam ir pamatots iemesls, jo katra sastāvdaļa slēpj veselu virkni vērtīgu īpašību.

Daudzums: 2 litri
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes aktīvā laika + 2-4h pasīvā laika.
Smagums: viegls

  • 4 burkāni
  • 2 seleriju kātiņi
  • 2 sīpoli
  • 1 glāze sasmalcinātu pētersīļu
  • 1 glāze šitake sēņu – var izmantot arī žāvētas sēnes (pēc izvēles)
  • 2 tomāti (pēc izvēles)
  • 1 ķiploka daiviņa (aptuveni 6-8 daiviņas)
  • 2,5 cm garš ingvera gabaliņš
  • 2,5 cm garš kurkuma saknes gabaliņš
  • 2 litri ūdens

Ārstnieciskā buljona pagatavošana:

Sasmalciniet visas sastāvdaļas un ielejiet katlā ar ūdeni. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pārklāj ar vāku un uz lēnas uguns lēni vāra 2-4 stundas. Pasniedziet kā zupu vai kā mērci un izmantojiet buljonu.
Buljonu var uzglabāt ledusskapī 5-7 dienas.

Sip! Ja vēlaties, daļu buljona varat sasaldēt ledus gabaliņos. Tos var izmantot vēlāk, piemēram, cepšanai bez eļļas.

Leave a Reply