Krēmveida grauzdētu ziedkāpostu zupa
Atsvaidzinoša ziedkāpostu zupa, kas nevienu zupas cienītāju neatstās aukstu! Zupa, kas ir tik garšīga, ka tās krēmīgums apburs pat tos, kuri parasti nav lieli zupu cienītāji. Noderīgi ziedkāposti, atsvaidzinošas pupiņas un kraukšķīgi rieksti kopā veido gardu kombināciju, ko nevēlaties palaist garām! Patiesi garšīga, krēmīga un atsvaidzinoša – tieši tā varētu raksturot šo nepārspējamo pilngraudu ziedkāpostu zupu! Lūk, recepte, kuru varat izmēģināt paši!
Daudzums: 4 zupas draugi
Pagatavošanas laiks: 75 minūtes
Grūtības pakāpe: Viegla
Lai pagatavotu, jums būs nepieciešams:
- 1 vidēja lieluma ziedkāpostu galva ziedkāpostu ziedos
- 1 sagriezts sīpols
- 5 veselas, nomizotas ķiploku daiviņas
- 1 ēdamkarote olīveļļas vai kokosriekstu eļļas (pēc izvēles)
- 100 g Indijas riekstu
- 1 kārba balto pupiņu
- 950 ml dārzeņu buljona
- 230 ml ūdens (vajadzības gadījumā pievienojiet vēl)
- ¼ tējkarotes malta muskatrieksta
- 1 ēdamkarote citrona sulas
- sāls un malti melnie pipari (pēc garšas)
Pasniegšanai (pēc izvēles):
- peterselli
- čilli pārslas
- daži cepti ziedkāpostu ziedkāposti
Kā pagatavot ziedkāpostu biezeņa zupu?
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem un izklāj cepamo papīru. Uz cepšanas paplātes izvietojiet ziedkāpostu puķupodus, sīpolus un ķiplokus. Apkaisa ar pilienu eļļas (pēc izvēles) un pievieno sāli un piparus. Dārzeņus cep cepeškrāsnī 30 minūtes, laiku pa laikam samaisot. Kamēr dārzeņi cepas, pagatavojiet Indijas riekstus. Šim nolūkam riekstus ievieto bļodā, pārlej ar karstu ūdeni un atliek malā. Tad noteciniet un noskalojiet pupiņas (ja vēlaties, varat izmantot arī žāvētas pupiņas, nevis konservētas pupiņas, un pirms tam tās izvārīt).
Izņemiet dārzeņus no cepeškrāsns un ievietojiet tos lielā zupas katlā (dažus ziedkāpostu zariņus atstājiet pasniegšanai) ar dārzeņu buljonu, pupiņām un garšvielām. Samaisiet un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Uz lēnas līdz vidējas uguns dārzeņus vāra 15-20 minūtes, līdz ziedkāposti ir pilnīgi mīksti un maisījums ir sadalījies. Tad izslēdziet karstumu un pārlejiet maisījumu blenderī kopā ar citrona sulu un šķipsniņu sāls. Sasmalciniet līdz krēmīgai un zīdainai konsistencei. Tad pusi maisījuma pārlejiet atpakaļ katlā un atlikušajam maisījumam blenderī pievienojiet mērcētus indijas riekstus. Blenderējiet līdz viendabīgai masai. Ielej maisījumu katlā kopā ar pārējo zupu un kārtīgi sajauc.
Garšojiet pēc garšas – pēc vēlēšanās pievienojiet sāli un piparus vai maltu muskatriekstu. Pasniedz ar pētersīļiem un čilli pārslām, ja nepieciešams. Izbaudiet uzreiz!
PS. Ja jums nav blendera, varat izmantot arī virtuves kombainu vai blenderi. Tomēr ar blenderi var neizdoties sasmalcināt riekstus – ja vēlaties zupu sablenderēt, sajauciet riekstus blenderī vai virtuves kombainā līdz krēmveida konsistencei.