Intersticiāls, Receptes, Sāļš, Veselība

Grauzdēts ķirbju humuss

Rudenīgs un nedaudz pikants grauzdētu ķiploku hummuss

Vai zinājāt, ka ar vitamīniem bagātais un beta-karotīniem bagātais ķirbis ir viens no daudzpusīgākajiem dārzeņiem? Papildus lieliskajai garšai ķirbis piedāvā daudzpusīgu veselības uzlabošanu, līdzsvarojot holesterīna līmeni, rūpējoties par ādas veselību un arī nodrošinot aizsardzību pret vēzi, pateicoties augstajam fitonutrientu saturam. Turklāt ķirbji arī veicina imūnsistēmas darbību, palīdzot tai būt spēcīgai un efektīvi cīnīties ar saaukstēšanos.

Ar savu skaisto izskatu un daļēji saldo garšu ķirbis ir lieliski piemērots dažādiem ēdieniem – no kokteiļiem līdz kūku un zupām un ceptiem ēdieniem! Turklāt ķirbis, īpaši cepts ķirbis ar garšvielām, ir ideāli piemērots arī kā piedeva humusam. Kad rudens ir visā savā krāšņumā, ir īstais laiks pagatavot ne ko citu, kā vien atspirdzinošu grauzdētu ķiploku humusu! Ja esat humusa cienītājs, noteikti ir vērts izmēģināt tālāk redzamo recepti!

Daudzums : diviem
Pagatavošanas laiks : apmēram 1 stunda
Smagums: viegls
Tas prasa:

  • 250 g muskatriekstu vai kornišonu kubiņu
  • 230 g vārītu aunazirņu (ja izmantojat konservētus aunazirņus, tos pirms tam noskalojiet zem tekoša ūdens).
  • 2-3 ēd.k. tahini (pēc izvēles)
  • 1-2 tējkarotes maltu garšvielu
  • 1-2 tējkarotes malta koriandra
  • 1/4 tējkarotes kajēnas piparu
  • 1-2 svaigas ķiploku daiviņas (atkarībā no tā, cik liels ķiploku cienītājs esat!)
  • 1-2 tējkarotes Himalaju sāls vai jūras sāls
  • 2 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas
  • malti melnie pipari (pēc garšas)
  • 100 ml ūdens (sākotnēji nedaudz mazāk un pēc vajadzības pievienojiet vēl)
  • virtuves kombains vai blenderis

Kā pagatavot ķirbju humusu?

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un izklāj cepamo papīru. Tad nomizojiet ķirbi un sagrieziet to kubiņos. Liek ķirbju kubiņus uz cepšanas paplātes un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 25-30 minūtes. Pēc tam atlieciet malā un ļaujiet nedaudz atdzist.

Kamēr ķirbis atdziest, pagatavojiet pārējās sastāvdaļas. Kad ķirbis ir atdzisis vismaz līdz istabas temperatūrai, ievietojiet aunazirņus virtuves kombainā kopā ar citrona sulu, ķiplokiem, tahini (pēc izvēles) un garšvielām un pievienojiet ceptu ķirbi. Pārstrādājiet, līdz humuss iegūst zīdaini krēmīgu konsistenci.

Izbaudiet humusu uz skābpiena trifelēm, ar bezglutēna sēklu maizi vai pat ar svaigu dārzeņu nūjiņām! Uzglabāt ledusskapī hermētiskā traukā.

Leave a Reply